Mix & Mastering Nedir ?
Evde veya stüdyonuzda oluşturduğunuz kayıtların, profesyonel müzik sektöründeki parçalardan ses kalitesi olarak ayrılmaması için mix ve mastering, parçalarınızın ses kalitesini yüksek standartlara uyarlar ve müzikal bir bütünlüğe hizmet etmesini sağlar.
Mix ve Mastering parçalarınızdaki doğru duyum için birbirinden ayrılamaz iki farklı unsurdur. İyi bir mastering’e sahip olabilmeniz için iyi bir mix’e sahip olmanız gerektiği gerçeğini kesinlikle unutmayın! Mastering’i parçanıza yapılan makyaj mix’i ise üretiminizin sahip olduğu sade güzellik gibi düşünebilirsiniz. Üretiminiz ne kadar güzel ise üzerine yapacağımız makyaj o kadar estetik bir bütünü oluşturacaktır. Kusursuz sonuçlar almanız ancak ikisinin bir araya geldiği durumlarda mümkündür.
SonarHouse Mix & Mastering Servisi Nasıl Çalışır?
Çalışmanızı aşağıda bahsettiğimiz kriterlere uygun bir şekilde, benzemesini istediğiniz referans parçayla birlikte bize yollayın. SonarHouse ekibi olarak kritik dinlemeler yapıp, parçanızın neye ihtiyacı olduğunu belirleyip, uygulamaya geçelim. İsterseniz stüdyomuza gelerek, isterseniz online ortamda bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkündür. Sadece mix veya sadece mastering hizmeti alabileceğiniz gibi her iki servisten de yararlanabilirsiniz.
Mixing hizmeti için en az 5 kanal en fazla ise 40 kanal üzerinden servis sağlanır. Ham mixdown üzerinden, master kanalda compressor, limiter ve benzeri herhangi bir işlem yapılmamış dosyalar üzerinde tek kanal üzerinden işlem yapılır. Mix/Mastering hizmetlerinden doğru faydalanabilmeniz için bize yolladığınız kayıtların kalitesi ve formatı hayati önem taşımaktadır.
Mix ve Mastering için NASIL DOSYA YOLLARIM?
Yüklemelerinizi daima WAV, FLAC, AIFF gibi sıkıştırılmamış formatlar üzerinden yapın. Mix ve Mastering servisimizde MP3, AAC vb. sıkıştırılmış formatlar kabul edilmez.
Projenizin master kanalında herhangi bir plug-in veya compressor, limiter tarzı sinyal işlemciler kullanmayın. Kaydınızı olabildiğince ham haliyle bize yollayın.
Yine master kanalınızdaki sıkıştırma oranına dikkat edin. Doğru mastering için ihtiyacımız olan en az -6DB HEADROOM yani dinamik alan. Bu işlem master kanalınızın sesini -6’ya kadar kısmak değildir; Master kanalınız yine 0’da kalmalı, kanallardan sesleri tek tek kısarak master kanala giden sinyali -6 olacak şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Yüklenen dosyaların en az 44.1 kHzlik bir sample rate ve 24bit örneklemeye sahip olması gerektiğini unutmayın!
SH BLOG
Müzik Prodüksiyon, DJ ve Stüdyo Ekipmanları ile ilgili sonuçları görmektesiniz.
Tüm Blog Yazıları