Dans Müziği Kültürü Hakkındaki 10 Film
Oturma odanızın rahatlığında bir gece kulübüne girebilecek iken, kim davetli listesine ya da kulüp girişinde sıra beklemeye ihtiyaç duyar ki? Bu filmler, koca bir hafta sonunu kanepede geçirmenize sebep olacak.
1) Eden (2014)
Bu kategorideki diğer filmlerin aksine Eden, club kültürünün getirdiği melankoliyi gerçekten anlıyor. Fransız yazar Mia Hansen-Løve, bu filmi yaparken kardeşinden senaryoyu yazma konusunda yardım aldı ve aynı zamanda kardeşi, filmin ana karakteri Paul Vallée arkasındaki ilham kaynağıydı. Parisli DJ, Daft Punk gibi French Touch öncüleriyle beraber büyümüştü. Yerli DJ’in kronolojik olarak yükselişini ve düşüşünü anlatan film gerçekten bir başyapıt.
2) 24 Hour Party People (2002)
Gerçek ve kurgunun karışımı olan bu film, club kültürünün en göze çarpan filmlerinden bir tanesi. 1970’lerin sonundan 90’lara kadar olan süredeki Manchester’ı anlatan, devasa bir tutkunun hikayesi. 2002 yılında yayınlanan film, tarihsel gerçeklik taşıyan konusunun yanı sıra inanılmaz eğlenceli bir soundtrack’e sahip.
3) Groove (2000)
Club kültürü hakkındaki bir diğer film ise 2000 yılı yapımı Groove. Bu film, San Francisco yer altı sahnesinin klasik haline gelmiş bir yorumlaması. Greg Harrison’ın bu yapıtı, coşkunun ve çılgınlığın doruklarında kişinin kendini keşfetmesini anlatıyor. Filmde ayrıca John Digweed de kısa bir sahnede yer alıyor.
4) Human Traffic (1999)
Human Traffic Danny Dyer’ın modern sinemaya yaptığı en büyük katkı olabilir. 1999’da yayınlanan film İngiliz aktörün tartışmasız en çok övgü alan işlerinden bir tanesi. Film, bir grup gencin uyuşturucu ile olan maceralarını anlatıyor. Filmin en çarpıcı yanlarından bir tanesi ise, yönetmen Justin Kerrigan’ın filmde yer alacak oyuncuların herhangi bir uyuşturucu ile en az bir kere bir deneyim yaşamış olmasını istemeseydi.
5) Berlin Calling (2008)
Berlin Calling bugün dünyanın dans müziği merkezi olan Berlin’de uyuşturucunun, aşkın, hazzın uç noktalarının ve deliliğin portresini çizen bir trajikomedi. Filmin soundtrack’leri ise ağırlıklı olarak melodic techno’dan oluşuyor.
6) Party Monster (2013)
Film 1980’lerin ortalarına doğru New York’un gece kulübü çevrelerinde nam salan ve club kültürünün yükselişinde büyük rolü olan Michael Alig’in gerçek yaşam öyküsünü anlatıyor. Party Monster’ın hikayesi James St. James’in 1999 yılındaki anı yazısı Disco Bloodbath’ten uyarlanma. Party Monster, tek bir kişinin yükselişi ve düşüşüyle ilgili gibi gözükse de aslında gece hayatı, uyuşturucular ve kaybolan hayatlar üzerinden dönemin ruhunu da vermeye çalışıyor
7) Naar de Klote (1996)
Bu trajik aşk öyküsü de ecstasy ile alakalı. 1996’da Hollanda’da yayınlanan film, yasak meyveyi yemenin nasıl bir şey olduğunu anlatıyor. Odaksız ve grenli bir şekilde çekilen film, yaşamın kutlanmasından çok, kötü bir ecstasy deneyimini anlatıyor.
8) One Perfect Day (2004)
One Perfect Day, club kültürünün gün ışığı ve gökkuşağıyla dolu olmadığının güçlü bir hatırlatıcısı. Londra’da müzik okuyan Tommy Matisse, kız kardeşinin ölüm haberini aldıktan sonra elektronik müzik ve uyuşturucularla içli dışlı olmaya başlıyor ve club kültürünü kendi keşfetmeye karar veriyor.
9) It’s All Gone Pete Tong (2004)
Dans müziğinin merkezi Ibiza’da çekilen It’s All Gone Pete Tong, tırnaklarıyla kazıyarak star mertebesine ulaşan DJ Frankie Wilde’ın hızlı çöküşünü anlatıyor. DJing dünyasındaki en büyük isimlerden Carl Cox, Paul Van Dyk ‘da filmde kısa kısa yer alıyor.
10) Irvine Welsh’s Ecstasy (2011)
Irvine Welsh’s Ecstasy filmi, İskoçyalı yazar Irine Welsch’in The Undefeated romanından uyarlama. Film uyuşturucu ve parti kültürünü doğru ve olduğu şekilde portreliyor. Rob Heyden tarafından yönetilen film de izlenmesi gereken filmlerden bir tanesi.